Website or Magazine: www.bosnia.ba/muzika/
Reviewer: Branimir Bane Lokner
Review Date: May 2004

Na današnjoj svetskoj muzičkoj pozornici egzistira vrlo mali broj muzičara kao što je, primerice - Al Garcia. On je prevashodno virtuoz na bas gitari koju tretira pored ritmičkog i kao melodijski i harmonski instrument. Izuzetno je obrazovan muzičar i instrumentalista. Nnjegovo ogromno znanje i iskustvo prevazilazi klasične standarde. Muzikom se počeo baviti sa 13 godina i u prvo vreme na njega su uticali rockeri - Felix Papalardi i Jack Bruce. Njegova intersovanja se kasnije okreću ka jazzu, fusionu, klasičnoj muzici, latino uticaju. Paralelno nastupa i snima sa jazz-rock grupom CONTINUUM i kamernim ansamblom QUARTETO NUEVO. Veoma je traženi studijski muzičar, a njegovo poznavanje instrumenta mu omogučava da se koristi mnogobrojnim raznorodnim tehnikama. Uspešno se služi kako bas pomagalima (pedalama), tako i u "akustičnoj" postavci.

"Make It So" je album urađen uz asistenciju dvojice ljudi, ali se takođe može slobodno reći da je gotovo kompletan materijal osmislio, uobličio i postavio sam Garcia. Od 12 instrumentalnih tema na albumu - "Menuet" je urađen kao Bachova transkripcija, a numera "On Cloud Ten" je autorski realizovana zajedno sa Karen Kuser.

"Make It So" je fusion izdanje koje sa jedne strane dodiruje vreme jazz rocka i perioda prelaza 70-tih u 80-te godine, a sa druge strane psihološki se postavlja i u progressive okvir. Moderan način pristupanja samoj muzičkoj formi, pokazuju da je Garcia položio odlično ispit novog vremena. Preporučljivo izdanje za sve muzičke gurmane i instrumentalističke freakove.

Ocena: 9 / 10


 

Back